Priča o vernosti i odanosti Lavova – Banović Strahinja

Koliko su Lavovi verni i odani? Pitanje je totalno nelogično a evo i zašto – lavovi, životinje, pripadaju rodu mačaka a sad koliko su mačke verne i odane, možda bi mogli da smislimo neki poetski odgovor, no ne bi imalo baš mnogo smisla, zar ne?

Prvo da vam ispričam priču, tačnije da vas posetim na dobro poznatu priču a posle možemo da izvedmo neki zaključak na zadatu temu.

Banović Strahinja ili Strahinjić Ban

Ko je bio Banović Strahinja ili Strahinjić Ban? Najčešće ga se setimo po kafićima u ulici na Dorćolu, koja nosi njegovo ime. Nije pravedno! Banović Strahinju pamtimo po predivnoj baladi, koju je zapisao Vuk Karadžić. Ima li potrebe da vam je prepričavam – možda u par reči:

Srpski vlastelin po imenu Strahinja i prezimenu Banović (nije istorijska ličnost), sa Kosova iz malene Banjske, oženio se ćerkom starog Jug Bogdana i sestrom 9 Jugovića. Neko vreme posle svadbe ostavi Strahinja svoju mladu samu u dvoru i ode u tazbinu da se malo provede. Ima li lepšeg mesta od tazbine, koja stoluje u prestonom gradu Kruševcu, sjaj i luksuz na sve strane, poštovanje kako dolikuje, slavlju nema kraja.

Ali, uvek, ima ali, stiže „knjiga“ iz Banjske u kojoj majka saopštava strašne vesti: da se skuplja turska vojska na Kosovu, a da je Vlah Alija poharao njegove dvore i ukrao mu ženu.

Ukratko, evo šta sledi: čuveni junaci nikom ponikoše, proceniše da kćerka, odnosno sestra nije vredna truda ni života pa nude Strahinji drugu sestru, i mlađu i lepšu.

Eh, sujeta je čudo (možda neko misli da je ljubav u pitanju – kako vam drago, mislite to na sopstvenu odgovrnost, ovo je priča o Lavovima). Elem, spakova se sam naš junak, preobučen u Turčina i stiže nekako do šatora Vlah Alije, koji blaženo drema u krilu dotične dame, odnosno Strahinjine žene. Dođe do odlučujućeg sukoba, namerio se junak na junaka, pa kad sve oružje bi istrošeno

Do balčaka sablje dogoniše,
Pobaciše njine odlomčine,
Od hitirijeh konja odskočiše,
Za bila se grla dovatiše,
Te se dvije ale poniješe;

index

Kao važna međuscena, mora se naglasiti, da se dosetiše mučenice iliti glavnog, bezimenog žeskog lika, pa i jedan i drugi i za pomoć zavapiše. S obzirom na položaj žene, pa makar i vlastelinke u to doba, nekako se nametnulo da je to bio razlog zašto je naša mučenica pripomogla Aliji i zveknula muža po glavi, mada ima i drugih objašnjenja. Nije to bilo od pomoći, Strahinja, onako lavovski prikupi dodatnu snagu i šta će nego, opet lavovski, presudi mu zubima svojim:

No mu grlom bane zapinjaše,
A pod grlo zubom dovatiše,
Zakla njega kako vuče jagnje;

E sad sledi čiveni rasplet, kad je Strahinja sa ljubom stigao u tazbinu i kad je otac heteo da joj presudi zbog svega što se desilo:

Viknu Juže đece devetoro:
“Povadite nože devetore,
“Na komate kuju iskidajte.”
….

Ali, prozbori naš junak, reči čuvene:

“Ne dam vašu sestru poharčiti,
“Bez vas bih je mogao stopiti,
“Al’ ću stopit’ svu tazbinu moju,
“Nemam s kime ladno piti vino;
“No sam ljubi mojoj poklonio.”
Pomalo je takijeh junaka,
Ka’ što bješe Strahiniću bane.

Ovakav kraj je potpuno neočekivan i jedinstven, ne samo za nasu nego i evropsku knjizevnost. Postoji podatak da je i čuveni Gete bio fasciniran Strahinjom i njegovom plemenitošću.
Pre nego što razjasnimo tu plemenitost, da dodam još reč, dve, objašnjenja, da vidimo šta se zaista desilo.

Vlah Alija

U svim zbirkama epske poezije mi nailazimo na ovakvu verziju ove pesme, onakvu kakvu je Vuk zapisao. Međutim, to nije jedina verzija, postoji još nekoliko njih:

U verziji sa Korčule, Banović Strahinja lično ubija svoju ženu, u verziji iz Dubrovnika vraća je ocu a uzima drugu sestru za ženu, mlađu i lepšu (a zar može drugačije). U verziji iz Bara poliva je lojem i katranom i ubija je vatrom a ženi se mladom čobanicom.

Postoji i verzija, koja potiče iz Bosne i ona je meni najlogičnija, najbolje objašnjava postupke glavnih likova.

Vlah Alija je poturčeni Srbin. (Turci su Srbe zvali Vlasi).

Bio je Strahinjin nerazdvojni drug od detinjstva, najbolji prijatelj. Zajedno su se zagledali u lepu ćerku Jug Bogdana. Ona je svoje srce poklonila Aliji ali morala je, po očevoj želji, da se uda za nadobudnog junaka Strahinju. Alija, kome ne znamo srpsko ime, nije mogao da preboli svoju ljubav. Najpre je otišao u manastir. Pošto ljubav prema bogu nije mogla da ugasi bol neuzvraćene ljubavi, smislio je plan, poturčio se i rešio da otme svoju ljubav. To se i ostvarilo i sreći nije bilo kraja kada su se ljubavnici ponovo spojili u ljubavnom žaru. (izvor – Mitološke metafore o ženi, Predrag Pejčić, 143)

Ipak u svakoj od navedenih verzija Alija strada na opisan način.

1287_thumb

Sad da se vratimo mi Banović Strahinji, tipičnom predstavniku horoskopskog znaka Lav.
Kako muškarac Lav sedi na svom prestolu, već smo objasnili. Da voli svoje statusne simbole i to je jasno.

Opremi se Strahiniću bane,
Ud’ri na se dibu i kadifu,
Ponositu čohu sajaliju,
Što od vode čoha crvenija,
A od sunca čoha rumenija;;
Okiti se jedan Srpski soko,
Pa posjede đoga od megdana,
Odmah pođe, u tazbinu dođe,
U tazbinu u bila Kruševca

Da voli svilu i kadifu i čohu od sunca rumeniju, prilično je tipično za Lavove, priznaćete. Da ne vidi dalje od nosa, odnosno da ga baš i ne interesuje šta se dešava dalje odnjegovog nosa i to je veoma često. Da ge ne interesuju tuđa osećanja, dešava se i to. A da voli da skuplja trofeje, eh! Ovo je moje i nemoj da mi neko dirne u to. Da povrati svoje, Lav će učiniti sve što može. A kad to povrati, da li je u pitanju „oštećena roba“ ili ne, pa to će već sam Lav da proceni. Možda će želeti da ima stalni podsetnik svojih podviga, tu pred očima.

Posle ovavkog tumačenja nam se i ova priča o Banović Strahinji i njegovom jedinstvenom, plemenitom gestu opraštanja odvija u sasvim drugačijem smeru. Pobednik je opet na tronu, povratio svoje, kaznio drznike i sve je kako treba. A kako je njegovoj ženi – pa zahvalna je za život i zna definitvno gde joj je mesto, šta je više potrebno?

Dobro, ovo tumačenje muškarca Lava je malo ekstremno, mada ima tu elemenata, koji su tako poznati, samo ako smo iskreni, zar ne?
Toliko o vernosti i odanosti Lavova.

Comments are closed.