Priča o 4 elementa, vazduh, voda, vatra i zemlja i 4 apokalipse

Ovo je priča o 4 elementa i 4 apokalipse i ide ovako nekako:

jedna od osnovnih podela ili grupisanja 12 zodijačkih znakova je na 4 osnovna elementa – vatra, vazduh, voda i zemlja. Ova podela nosi mnogo simbolike u sebi. Pa da vidimo, kakve priče možemo pronaći u starim mitovima o ovoj podeli.

Dion Hrizostom(Zlatousti) ili Dion iz Pruse, je bio grčki orator, filozof, pisac iz I veka n.e. Sačuvano je dosta njegovih govora a i poneko delo. Ono što nas ovde zanima je sledeća priča, mit, koju nam je Zlatousti Dion sačuvao od zaborava:

Gospodar sveta (nije precizirano o kome se radi) poseduje jednu izuzetnu kočiju. Tu kočiju vuku 4 konja, ne debela nego čarobna, naravno, svaki od njih je posvećen jednom božanstvu. To su :

Zevs, element vatra
Hera, element vazduh
Posejdon, element voda
Hestija, element zemlja

Znači, 4 konja su simboli 4 elementa – vatra, vazduh, voda i zemlja.

Konji kao konji, uglavnom se lepo slažu i kočija ide svojim putem bez problema. Međutim, ponekad, veoma retko, doduše, neki od konja se malo otme i napravi karambol ili ako tu pojavu nazovemo rečnikom hrišćanstva – apokalipsu.

Prvi konj, koji se oteo kontroli je bio konj posvećen Zevsu, znači vatra.

Priču o Sodomi i Gomori nećemo ovde pričati, ali ćemo je imati na umu, u pitanju je takođe vatra.
Ovo je priča iz antičke grčke mitologije a tu imamo drugi mit, koji se odnosi na apokalipsu izazvanu vatrom a to je priča o Faeton(t)u , u prevodu sjani.

Priča o prvoj apokalipsi – element vatra –

Faeaton

Postoji više verzija ove priče. Naša glasi ovako:
Faeton je bio sin Okeanide Klimene i Helija, božanstva Sunca. Odrastao je na dvoru svog očuha i nije znao ko mu je pravi otac. Kada je odrastao, da ne dužimo priču, saznao je istinu o svom poreklu, krenuo tom stazom i dospeo u zlatnu palatu svog oca Helija. Susret je bio više nego srdačan, otac je prigrlio sina.

Obradovale su mu se i prelepe ćerke Boga Helija, sestre Helijade. Ali mladić je želeo više, želeo je da oseti svoje božansko poreklo, da preispita svoje moći. Naveo je oca da mu obeća ispunjnje jedne želje. Helije je upravljao Sunčevim kočijama, svakog dana je vodio svoju kočiju poznatom stazom od istoka do zapada i donosio blagodet sunčevih zraka. Faeton je poželeo upravo to – da kao pravi sin svog oca upravlja Sunčevim kočijama i bar tokom jednog dana da preveze sunčeve zrake nebeskim svodom.
Helije je na sve načine pokušao da odgovori svog sina, svestan opasnosti takvog poduhvata ali mladić nije hteo da popusti. Obećenje je dato, reč je reč i Helije je dao dozvolu svom sinu da se ukrca u Sunčeve kočije i da krene u avanturu, duboko u sebi sluteći zlo.

Kako je nastala crna rasa i pustinja Sahara

Mladost ne može uvek svojom snagom da nadomesti staze utabane iskustvom. Konji su se vrlo brzo oteli i kočija je krenula putem uništenja. Čas je bila visoko na nebu i pržila zvezde, čas se spuštala nisko i pržila zemlju i sve na njoj, uključujući i ljudski rod.
Reke su nestajala pod vrelinom Sunca, mora su se smanjila, sve je bilo sprženo. Zemlja je pucala, severna Afrika je postala pustinja a njeni stanovnici su postali crni.

Svet je bio na ivici da nestane u vatri. Zevs je morao da učini nešto. Poslao je munju na nesrećnog Faetona, pretvorio ga u zvezdu padalicu i poslao ga u beskrajne vode nebeske reke Eridan.

A sestre Helijade, su toliko tugovale za bratom (palakale i naricale), da ih je Zevs, ne mogavši više da ih sluša, pretvorio u topole da ćarlijanjem lišća odaju poštu svom nesrećnom bratu a sve njihove suze je pretvorio u ćilibar. Više i tome ćemo pričati u priči o reci Eridan.

Priča o drugoj apokalipsi – voda

Sledeća apokalipsa je izazvana elementom vode, izazvao je konj posvećen Posejdonu.
Mitova na tu temu imamo u raznim predanjima i mitologijama. Da počnemo sa mitskom Atlantidom, koja je, gle slučajnosti, bila posvećena Posejdonu i koja je nestala u vodama nekog okeana.
Ili poznati mitovi na temu Potopa, Noje i njegova Arka, kao i mnogi drugi mitovi i predanja sa istom tematikom širom sveta.
U staroj Grčkoj mit se odnosi na Deukaliona , Prometejevog sina i njegovu ženu Piru .
Prometej je svom sinu javio šta se sprema, da bogovi planiraju da zatru ljudski rod. Dao mu je uputstva kako da sagradi brod, koji će mu pomoći da preživi katastrofu.
I kada se Posojdenov konj uzjogunio, počeo da se preterano znoji po Dionu, pomenutom na početku ove priče, ili po ovoj našoj priči, kada je Posejdon podigao svetske vode i kada je nastao sveopšti potop, naši junaci su uspeli da prežive i da, opet uz pomoć nekih drugih božanstava, ponovo stvore ljudski rod.

Kao naravoučenije bi moglo da se izdvoji sledeće: nijedan element sam nije dobar ili pozitivan. Ono što nas astrologija uči, zajedno sa mitovima, predanjima i simbolima je neophodnost celine, prisutnost sva 4 elementa. Dibalans i dominacija samo jednog elementa ne donosi dobro ni pojedincu a ni čovečanstvu.

Vatra je imala svoju priču, voda takođe. Šta li će vazduh doneti a šta zemlja. Na osnovu grčkih mitova i ove priče, sudbina čovečanstva je sada u rukama 2 boginje – Hera, element vazduh i Hestija, element zemlja.
Drugim rečima, budućnost nam je u rukama ženskog roda.

Comments are closed.