Merkur i živa

Merkur je bio rimski bog trgovine. Slavili su ga trgovci starog Rima, koji su se nazivali mercuriales a njihova udruženja su se zvala collegium mercatorum. Ovaj rimski bog trgovine dao je ime prvoj planeti, najbližoj Suncu.

To je malena planeta, prečnika oko 2440 km, po veličini bliska Mesecu. Kreće se brzo po nebeskom svodu, Zodijak obiđe za oko godinu dana a Sunce za oko 87.97 dana. Planeta Merkur vlada Blizancima, tu ima noćni domicil ili sedište, vlada i Devicom gde ima dnevni domicil. Najmanji uticaj Merkur ima na znakove Strelca i Ribe. Lepo se oseća u znaku Škorpije, dok u znaku Bika postaje pravi zloćko, postiče ljubav prema novcu i bogatstvu po svaku cenu.

Merkur je simbol kretanja, ne drži ga mesto ni kada je u pitanju božanstvo a ni kada su u pitanju njegova deca Blizanci i Device. Doduše kod Devica ta pokrteljivost veoma često se fokusira na mentalnu aktivnost što Devicama donosi dobro poznatu analitičnost. Ali, to je neka druga priča.

Živa i trgovina

Svaka planeta je povezana sa određenim metalom. Simbol planete Merkur je jedini metal u tečnom stanju – živa, baš zbog nemogućnosti da stane i zadrži formu. Mercury je engleska reč za živu, starogrčka hydrargyros u značenju tečno ili vodeno srebro. Boja koja simbolizuje ovu planetu je srebrna, baš iz tih razloga. Naziv u našem jeziku ovog metala sam po sebi sve govori.

Sem trgovinom, Merkur vlada : pubertetom i uopšte je simbol mladosti, sredstvima komunikacije i putovanja, učenja, novih saznanja ali – lopova, prevaranata.
Merkurova deca često žele da ostanu mlada po svaku cenu. Vitalnost im je na izuzetno visokom nivou, ali sve ima svoj kraj, pa često ta ista Merkurova deca ne umeju da se nose baš najbolje sa uobičajenim simptomima prolaznosti vremena.
Zbog nekontrolisane potrebe za promenama, često su skloni neprevidivosti , nestalnosti, naročito u znaku Blizanaca.

Comments are closed.