Međedović, priča o zdravlju Lavova

U ovim našim krajevima nema baš mnogo lavova, bar ne u ovo naše vreme. Imamo mi drugu životinju, koja je sasvim odgovarajaći pandan lavu kao simbolu, životinju koja na svoj jedinstveni način gospodari balkanskim a bogami i evropskim šumama i sasvim lepo se uklapa u simboliku zodijačkog znaka Lava, ako želimo da se prebacimo u slovensku mitologiju.

Naravno, pričamo o medvedu.

Ima jedna priča, koja pripoveda ovako:

Medved nije bio među životinjama, koje je Noje spasao od potopa, ukrcavši ih u svoju biblijsku Arku. Ne zato što je Noje imao nešto protiv medveda ili ga je zaboravio. Ne, razlog je bio taj što, kako kažu priče iz tradicije Slovena, medved nije ni postojao u to biblijsko vreme. Kao i vuk, medved je nastao kasnije. Priči o vuku nije ovde mesto, vuk je ipak iz porodice pasa a psi i mačke (čitaj Lavovi) nikako ne idu zajdno. Lav je, imajte to stalno na umu, jedna velika mačka. Možda ponekad deluje umiljato ali nikad se ne zna.

Sloveni veruju da je medved preobraćeni čovek, da je iz raznoznoraznih razloga Bog pretvorio nekog čoveka ili ženu u ovu životinju.

Za podsećanje je narodna priča, koju je još Vuk zabeležio, Međedović, koja govori mnogo toga o horoskopskom znaku Lava, preko potrebna pažnja po svaku cenu.

A u slovenskoj mitologiji se pamti i sledeća priča:

Kada se steknu posebni uslovi, medved ili medvedica mogu povratiti ljudski lik i najčešće se ispostavi da se radi o izuzetno lepim devojkama i mladićima, šta nas vraća na početak naše priče, na motiv lepotice i zveri. Nećemo se ponovo baviti tim motivom, dovoljno je objašnjen.

Priča o poreklu medveda gotovo zaboravljena i ostala je jedino u sećanja pasa, kaže naš narod.
Snažan kao medved je izraz, koji nam je poznat. Ta snaga koja se vezuje za medvede na našim prostorima se u astrologiji vezuje za znak Lava.

Generalno Lavovi važe za veoma snažne ljude i ne samo to. Po predanju medved živi najduže od svih, duže od ljudi, tako je zapmćeno u našoj tradiciji. I ne samo to nego ima i veoma zdrav život.

Spava kao medved se govorilo nekad a dobar san je odlika dobrog zdravlja. Neki zlonamerni bi možda prokomentarisali da je nedostatak savesti razlog dobrog sna, koji imaju većina pripadnika znaka Lava.

Ipak da mi pripišemo taj dobar san narodnoj mudrosti i simbolici medveda kao zaštitnika ovog znaka.
Lavovima je potreban miran i dubok san, to je jedini način održavanja snage tela i uma. I to san bez snova, kao zimski san medveda.

Ako ne spavate kao medved, što bi rekao naš narod, zvono za uzbunu se oglasilo. Proverite pre svega srce i pritisak, a ako su snovi izuzetno živopisni i snažni, razmislite dobro, drage Lavice i Lavovi, šta vam snovi govore, pobedite sujetu i na vreme razrešte to što vas tišti, bilo das u u pitanju zdravstvene tegobe ili neke druge, koje kao krajnju posledicu mogu imati pojavu zdravstvenih tegoba.

Comments are closed.