Drago kamenje kao astrološki simbol

Drago kamenje je moćan simbol, koji se provlači kroz čitavu poznatu ljudsku istoriju. Sa aspekta mitologije i folkloristike prisutan je u mnogobrojnim mitovima, predanjima i pričama.
Do dragog kamenja se ne dolazi lako ni u realnosti a ni u pričama i mitovima. Obično je potreban neki junak (vrlo retko junakinja) koji pred sobom ima silne, gotovo nemoguće zadatke, koje mora da obavi, da bi dostigao nagradu, dragi kamen.
S druge strane, dragi kamen se veoma retko nalazi u prirodi u obliku, koji je pogodan za ukras. Da bi dostigao svoju punu lepotu a i vrednost, posle mukotrpne potrage, mora se i obraditi sa puno znanja, iskustva i umeća. Taj proces obrade dragog kamenja, nosi u sebi još jedan nivo simbolizma, koji nam o govori transformaciji, preobražaju iz običnog u jedistveno i prelepo.

Dragi kamen kao dragocenost do koje je teško stići, dakle, na duševnoj i duhovnoj ravni, predstavlja simbol Sopstva ili Jastva, srži i najdubljeg središta celokupne ličnosti (Jung, Psihologija i alkemija) *1

Arhetipski posmatrano dragi kamen je moćan simbol. U analitičkoj psihologiji je nezaobilazan kod analize.
U astrologiji se mora tretirati na isti način. Ne samo kao puki ukras u potrošnom smislu, nego sa analitičkog aspekta, kao simbol koji je u skladu sa stečenim vrednostima, nadograđenim na arhetipske osnove, nosi u sebi svaki pojedinačni znak Zodijaka.

Rasodela dragog i poludragog kamenja prema horoskopskim znacima koja sledi, za osnovu je imala astrološke publikacije. Ipak, donekle je korigovana u skladu sa podelom na drago, poludrago i dekorativno kamenje, koju je izvršio dr R.F.Sims u publikaciji “Stene i minerali”, Prirodno-istorijski muzej, London.
Kod nekih znakova, nalaze se i odrednice, koje nisu ni kamenje a kamoli drago kamenje, ali se zbog svoje vrednosti i lepote, već dugo vremena koriste u izradi nakita.

Naravno, vreme je da se kaže, da mnogi od navedenih dragih kamenova, imaju svoje zasebne priče, pune simbola i veze sa zodijačkim znakom uz koji stoje i koje moraju biti ispričane.

Ovanrubin i koral kao ukras iako nije dragi kamen

Bik – ružičasti morganit (vrsta berila), ružičasti turmalin i mlečni opal

Blizanci – žuti i plavi topaz,

Rakbiser, beli opal

Lav – žuti heliodor (vrsta berila), žuti topaz, dijamant

Devica – bezbojni safir, plavi topaz,

Vaga dijamant, beli safir

Škorpija – tamnozelenoi žad, crni opal, ćilibar iako nije kamen

Strelac – plavi safir, plavi turmalin, cirkoni, smaragd

Jarac – crni oniks, magnet kao ukrasni nakit

Vodolija lapis lazuli, hrizopras boje zelene jabuke (vrsta kalcedona)

Ribetirkiz, zvezdasti safir, akvamarin(vrsta berila)

*1- Rečnik Jungovih pojmova i simbola, Žarko Trebješanin – bold i italic u originalu

4 thoughts on “Drago kamenje kao astrološki simbol

 1. Kako veoma volim kamenje, posebno I ukrasno I drago, ovaj post mi je baš “legao” a najviše jer sam samo pretpostavljala, a sad definitivno znam, da meni, kao vagi, zaista i najbolje stoji dijamnat 🙂

  • Dragana Amarilis on

   Olja, dijamant, nego šta 🙂

  • Dragana Amarilis on

   Eto, da se zna – ako ima takvih, koji nisu znali 🙂