Demetra i priča o cvrčku i mravu, Devici i Blizancima

Mrav je savršen simbol znaka Device. Vredan i radan, ceo svoj život je isplanirao do poslednjeg momenta. Nema mesta za odmor i relaksaciju. To je uvideo još i stari Ezop. Vredni mravi rade cele sezone, lepo vreme je maksimalno iskorišćeno za sakupljanje hrane za period hladne i surove zime.
Simbol Device je Demetra, boginja zemlje i poljoprivrede. Njenu ćerku koju je oteo bog Had i odveo u svoje podzemno carstvo. Majka Demetra je uspela da se izbori da Persefona pola godine provodi sa njom, to je period poljoprivrednih radova. Za vreme druge polovine godine Persefona odlazi u dubine Hada, kod svog muža, to je period, kada Demetra tuguje i kada se zemlja odmara pod plaštom zime.

Mravi su svojim načinom života potpuno podređeni ovoj smeni godišnjih doba. Večito su zbrinuti i obezbeđeni, tokom celog svog života. Posledica vrednog rada, bez odmora i zabave je da ne oskudevaju ni u čemu. Njihov dom je kao mravinjak, uređen do najsitnijih detalja, funkcionalnost i organizovanost je njihovo drugo ime. Ko god da je ušao u dom Device, uverio se u to. Problem je u tome što ni mravi ne primaju baš lako pridošlice u svoj doma a Device još manje.

To se najbolje u priči uverio cvrčak. Pravi Blizanac, bilo ga je svuda, dok je trajalo lepo vreme, pevao je provodio se, uživao, svuda stizao. O domu, hrani nije ni razmišljao.
Blizanci nemaju vremena za razmišljanje i planiranje. Vitalnost i mladalački entuzijazam im daju takav optimizam da ne žele da se bave temama kao što su starost, bolest, smrt.
Naš cvrčak se potpuno uživeo u Blizančku životnu filozifiju. Kada je zima počela da širi svoj ledeni plašt, bio je potpuno zatečen, uostalom kao i svaki Blizanac, kada problem zakuca na vrata. Ako ne može da krene dalje, da pobegne od problema, kao naš cvrčak, okovan hladnoćom i snegom – biva prilično izgubljen, zove u pomoć na sav glas. Pokušaće sve, od šarma do prevare, ne bi li dobio ono što mu je potrebno.
Ezop i La Fonten su očito bili na strani radnih i vrednih Devica. Mravi iz njihovih priča nisu se sažalili na cvrčka, niti su mu pružili pomoć. Ali postoje razne verzije ove priče. U nekima se mravi sažale na cvrčka, puštaju ga u svoj dom tokom zime. Ništa nije besplatno ni kod ni kod Devica ni kod mrava, pa cvrčak mora da stalno da muzicira i da peva u dugim zimskim noćima da bi nekako nadoknadio troškove svog boravka.
Sve u svemu, ako vam se nekada učini da dvoje, veoma različitih ljudi u nekom odnosu, ljubavnom, poslovnom, na neki neobjašnjiv način, dobro funkcionišu, proverite, možda se radi o Merkurovoj deci, Devici i Blizancu, koji su uspeli da narovoučenije priče o crvčku i mravu, na obostranu radost primene u svom životu.
Za kraj, u slovenskoj mitologiji postoji priča da čovek kada umre, ponovo se reinkarnira najpre u mrava, zatim u pticu, pa životinju, pa tako dalje. Cvrčak je s druge strane znamen sreće, njegova iznenadna pesma nagoveštava srećan dogadjaj u domu u koji je ušao.

Comments are closed.