Cveće za Vodoliju

Do sada smo već naučili da ne postoji nijedna osoba, koja je tipični predstavnik samo svog natalnog astrološkog znaka, da sve zavisi od natalne karte i da je za svako iole ozbiljnije tumačenje potrebna konsultacija sa astrologom.
Mi se ovde time ne bavimo. Bavimo se simbolima, koji su iz raznih razloga, tokom istorije pa i davno pre toga, onoliko koliko svesno i nesvesno ljudsko sećanje dopire, dakle simbolima, koji su povezani sa horoskopskim znacima. Kakav rogobatni uvod a tema je tako jednostavna – cveće, simbol Vodolija.

Pitanje je možda jednostavno ali odgvor nije. Ili da kažemo ovako, odgovor je jednostavan ali ne baš lako prihvatljiv.
Da idemo redom. Da vidimo koje cveće se uobičajeno povezuje sa znakom Vodolije.

– Orhideja

Često se cvet orhideje povezuje sa horoskopskim znakom Vodolije. Pri tome mislimo na one egzotične primerke ove veoma rasprostranjene familije biljaka. Suprotno od egzotike, koja je uglavnom prva asocijacija, kada se pomene ovaj cvet je poreklo reči orhideja – sve samo ne egzotično.
Grčka reč órkhis znači testisi. Ova biljka ima koren, koji je svojim oblikom podseća na taj deo muškog tela.

Kako je nastala orhideja
Postoji priča da je nekada davno u staroj Grčkoj, nestašni mladić, sin neke nimfe i satira, krenuo na festival, koji se održavao u šumama i gorama u čast boga Dionisa. Pošto je popio malo više vina, zaneo se i pokušao da siluje jednu od sveštenica. To mu nije uspelo, sveštenica nije bila sama. Za kaznu, mladić je bio ubijen i telo mu je raskomadano. Očajna majka je molila Zevsa da joj oživi sina. Zves nije hteo da joj udovolji, ali je ipak rešio da od mladićevog dela tela, koji je već pomenut, stvori prelepi cvet i nastala je orhideja.
Što se tiče samog cveta on je inspirisao mnoge umetnike u sasvim drugom smeru. Džordžija O’Kif, slikarka je u cvetu orhideje videla simbol ženskog polnog organa, pa je svoju likovnu percepciju usmerila u tom pravcu.
Orhideja je korišćena tokom istorije kao afrodizijak. Teško da tu možemo naći neku vezu sa znakom Vodolije koji po standardnoj astrološkoj podeli, kao vazdušni znak, ne spada niti u plodne niti u preterano čulne znake horoskopa.
S druge strane, pomama za egzotičnim i retkim orhidejama je relativno novijeg datuma. Ta jedinstvenost i nedostupnost bi mogla da se poveže sa Vodolijama, bar kada se one same pitaju. Ali jednistvena nega i uslovi, koja ovaj cvet traži da bi opstao, nikako ne ide zajedno sa Prometejevom decom, koja uvek imaju neka preča posla, samo njima samima znana.
Jedinu vezu, doduše prilično labavu, možemo pronaći u običaju, da se orhideje često prodaju tako što je cvet već upakovan sa malom posudom sa vodom, pa će tako upakovana orhideja biti prilično bezbedna u društvu Vodolije.

Različak

Različak je tipično poljsko cveće, specifične plave boje. Ta vrsta prave boje se naziva i prusko plava (Nemci je zovu Berlinsko plava) a ovaj cvet je bio cvet simbol države Pruske, pruske vojne uniforme su bila te boje. Ta država na severoistoku Nemačke, koja je na neki način udarila temelje ujedinjenju Nemačke države i stvorila sliku o Nemačkoj, kakva je danas poznata, ta Pruska država je, kažu spisi, astrološki pod vladavinom znaka Vodolije.

Zamislite sad neku Vodoliju, koju poznajete, kako u dokolici luta obrađenim žitnim poljima (različak – cornflower, Kornblume), i divi se lepoti plavog različka.
Slaba je simbolička povezanost i ovog cveta sa znakom Vodolije.

Plavi patlidžan

Naravno da nam je jasno da plavi patlidžan nije cvet. Iako biljka cveta, ovde govorimo o plodu plavog patlidžana. Vodolije vole da u svakoj zgodnoj prilici istaknu svoju jedinstvenost. Povezivanje plavog patlidžana, kao simbola Vodolije u temi o cveću, to je tako vodoliijski.
Specifična boja plavog patlidžana je ovde veza sa znakom Vodolije. Pošto ipak ne ide da se na poklon da aranžman sa plavim patlidžanima umesto buketa cveća, znači ni ovde ne nalazimo odgovor, koje je to cveće, simbol Vodolije.

Spisak možemo da proširimo sa narcisom, strelicijumom, ruzmarinom i velikim brojem ukrasnih biljaka, koje nisu cvetnice.

Svo to navedeno cveće (i plavi patlidžan :-)) povezuje se u astrološkoj literature sa znakom Vodolije. Da li nam daje odgovor na pitanje, koji cvet je simbol Vodilije?

Ili još jednostavnije pitanje – koji cvet kupiti Vodoliji, a da se Vodoliji dopadne?
Ne ! Ne daje.

Pa kako glasi ispravan odgovor?

Vrlo jednostavano – nijedan.

Ako se podsetimo prethodnih priča, o Prometeju, Ganimedu, možda će biti jasnije. Konkretno objašnjenje bi bilo sledeće:
– Kao što je objašnjeno u priči o čempresu, visina kojoj teži Vodolija je mesto gde možemo potražiti misli, želje, htenja pripadnika ovog horoskopskog znaka. Tamo negde visoko među oblacima. Oni koji stanuju na visokim spratovima, dobro znaju da je retko koje cveće podnosi visinu. Visina, koje dostiže društvo oblaka nije mesto za cveće. Samim tim ne poklanjajte Vodoliji cveće. Nema vaša Vodolija ništa protiv cveća, naprotiv, jednostavno nije iz te priče.

Ako baš hoćete da nešto poklonite Vodoliji onda je to duga.

Molim, zvuči šašavo, kako da nađete dugu? Ako imate komentar, koji ovako nekako zvuči, produžite dalje, nije vama mesto uz Vodoliju. Što pre shvatite da je adresa vaše Vodolije – tamo negde iza duge, bolje po vas.

Somewhere over the rainbow
Way up high
And the dreams that you dreamed of
Once in a lullaby
Oh somewhere over the rainbow
Bluebirds fly
And the dreams that you dreamed of
Dreams really do come true …..

Comments are closed.