Čempres – simbol horoskopskog znaka Vodolije

Gore, visoko gore, kroz oblake prema nebesima, kroz snove do zvezda, putuje Vodolija. A na tom putu, Vodoliju prati drvo, simbol ovog znaka – čempres.

Čempres može da dostigne visinu i do 20 metara. Ako se malo zamislimo, izgleda kao da drvo čempresa nema nikakvu drugu svrhu, nikakvu nameru ni želju sem da dostigne visine. One visine, koje je dostigao Prometej, visine na koje je orao preneo prelepog princa Ganimeda.

Kao kakva kletva, ta priča o visinima prati Vodolije. Te stalno im je glava u oblacima, svakodnevni život ih ne interesuje, njihov revolucionarni duh ih tera napred, visoko, visoko.

Ponekad, doduše samo ponekad, Vodolija će reći da joj je dosta tog stremljenja u visine, borbe za budućnost i ideale, da joj je dosta saplitanja o banalne kamičke na stazama svakodnevnog života, da želi da stane i zastane, okrene se oko sebe, sedne, smiri se i odmori.
Ako neko zaista čuje da je Vodolija rekla tako nešto, u većini slučajeva, neka ne obraća pažnju. Još u pola koraka, koji bi vodio u stanje mirovanja, predomisliće se i ispraviti se i nanovo zaroniti glavom u oblake.
Ako ipak zastane – onda pomoći nema. Kao stablo čempresa, koje je prestalo da raste, slomilo se – tako izgleda Vodolija, koja je zastala, sela da se odmori. Polomljeno, bolesno, skrhano, prepuštena piću, iću ili opijatu neke druge vrste, koji pomaže da se zaboravi.
Da se zaboravi – šta?
Pa sećate se početka priče, visine, tamo gde su svi oni oblaci, snovi, nebesa, zvezde, ko zna šta još?

Dok god čempres raste i stremi visinama, to je među drvećem, pravi simbol horoskopskog znaka Vodolije.

4 thoughts on “Čempres – simbol horoskopskog znaka Vodolije

  1. Lajk od jednog Vodolije. Posebno zbog ovog svojevrsnog upozorenja kako završi Vodolija koji stane.

    • Dragana Amarilis on

      Zelena

      Šta da kažem – hvala. Znam, nije lako nama Vodolijama 🙂